5° ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Eμμανουήλ Παππά 6 & Φιλελλήνων - Ν. Ιωνία/Τηλ:2102758767, 2102719438 Fax:2102758767

Erasmus +  

 

erasmus-logo s

 

 

Dispute, Discuss, Develop

Το 5ο Λύκειο Νέας Ιωνίας συμμετέχει σε αγώνες επιχειρηματολογίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+

Το σχολείο υλοποίησε κατά τη διετία 2015-2016 εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Δράσης ΚΑ2/ Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης του Προγράμματος Erasmus+, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τίτλο «Dispute, discuss, develop ». Στη Σύμπραξη συμμετέχουν σχολεία από την Ουγγαρία, τη Λετονία και την Ισπανία.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος οι μαθητές εξασκούνται στους αγώνες επιχειρηματολογίας για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τεχνολογία, την ιστορία, τον πολιτισμό καθώς και τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Οι μαθητές ταξιδεύουν στις άλλες χώρες της Σύμπραξης, τις οποίες υποδέχονται με τη σειρά τους στο σχολείο, προκειμένου να συναγωνιστούν σε ρητορικούς αγώνες και να αναδείξουν τους προβληματισμούς, την επιχειρηματολογία και τις εκφραστικές τους ικανότητες. Το σχολείο είναι ένα από τα 135 ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων που έχουν εγκριθεί να συμμετάσχουν στο ERASMUS+.

 

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣΕRASMUS+ «DISPUTE, DISCUSS, DEVELOP», ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

Το 5ο Λύκειο Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Dispute, Discuss, Develop» από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου του 2017 ταξίδεψε στην πόλη Szeged της Ουγγαρίας προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνες επιχειρηματολογίας στο Waldorf ?ltal?nos Iskola ?s Gimn?zium. Στους αγώνες συμμετείχαν επίσης ομάδες από σχολεία της Λετονίας και της Ισπανίας.

Οι Έλληνες μαθητές διαγωνίστηκαν στο εξής θέμα : «Η ψήφος πρέπει να είναι υποχρεωτική σε κάθε εκλογική διαδικασία» και κατέκτησαν την πρώτη θέση, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την επιχειρηματολογία τους, την τεκμηρίωση των λεγομένων τους και την άριστη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές: 

1. Σάββας Κωτσάκης, Α? Λυκείου
2. Χριστίνα Λιασκώνη, Β? Λυκείου
3. Ευφροσύνη Μαλάκη, Β? Λυκείου
4. Γεωργία Μερκουριάδη, Β? Λυκείου
5. Ειρήνη Μπάκου, Β? Λυκείου
6. Ελένη Ζλάτοβ, Β? Λυκείου

Από την ελληνική ομάδα η μαθήτρια Χριστίνα Λιασκώνη βραβεύτηκε ως καλύτερη ομιλήτρια. 

Με αυτή τη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το διετές πρόγραμμα Erasmus+ που συμμετείχε το σχολείο μας, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές μας αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες και διακρίσεις.

 

Hungary

 

Hungary

 

Hungary

 

Νίκη του Ρητορικού Ομίλου του 5ου Λυκείου Νέας Ιωνίας (Bauska, Λετονία)

To 5o Λύκειο Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Dispute, discuss and develop», κατέλαβε την πρώτη θέση στους δεύτερους αγώνες επιχειρηματολογίας στην πόλη Bauska της Λετονίας (από 11-4-16 έως 15-4-16). Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές της Β? Λυκείου του σχολείου μας: Αθανάσιος Τσιγαρίδας, Μαριάννα Ντουνέτα, Κωνσταντίνος Καβαλάρης, Νεκτάριος Δάφνης και Μιχάλης Φωτιάδης.

Στους αγώνες έλαβαν επίσης μέρος ρητορικοί όμιλοι από την Ουγγαρία, την Λετονία και την Ισπανία. Το 5ο Λύκειο διαγωνίστηκε στον ημιτελικό με την ομάδα της Λετονίας και στον τελικό με την ομάδα της Ουγγαρίας. Το θέμα των debate ήταν το εξής: «Η στρατιωτική εισβολή δεν είναι αποδεκτό μέσο επίλυσης των διασυνοριακών προβλημάτων».

Οι μαθητές μας κλήθηκαν να υποστηρίξουν αλλά και να απορρίψουν την παραπάνω θέση, με επιχειρηματολογία βασισμένη τόσο στη λογική όσο και στην παγκόσμια ιστορία. Οι ομιλίες τους ήταν τεκμηριωμένες, με πυκνό λόγο και υποστηρίχθηκαν από ιδιαίτερες ρητορικές δεξιότητες. Αποτέλεσμα ήταν η νίκη της ελληνικής ομάδας και η ανάδειξη του Νεκτάριου Δάφνη, μαθητή της Β? Λυκείου σε καλύτερο ομιλητή των εθνικών αγώνων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές μας διαγωνίστηκαν σε μικτές ομάδες, με μαθητές και από τις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, στο ακόλουθο θέμα: «Η χυδαιολογία πρέπει να γίνεται αποδεκτή στη λογοτεχνία». Σε αυτούς τους αγώνες ως καλύτερος ομιλητής διακρίθηκε ο μαθητής της Β? Λυκείου, Μιχάλης Φωτιάδης.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη διάκριση των μαθητών, καθώς καταδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο, τις ιστορικές τους γνώσεις, την κριτική τους σκέψη, την ικανότητα λογικής διάρθρωσης της επιχειρηματολογίας τους, αλλά και συνεργασίας με τους συμπαίκτες τους. Κυρίως όμως, καταδεικνύει τον σεβασμό τους στο διάλογο και τις διαφορετικές απόψεις.

Τους μαθητές προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου: Θάλεια Δαλαμάγκα, Σταυρούλα Καραμήτρου, Αλεξάνδρα Κουρτέλη, Ανδρομάχη Πανταζή.

 

bauska IMG 1191

 

BAUSKA IMG 1197

 

bauska MIXED DEBATES

 

bauska diplomata

 

 

 

ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ 1η ΘΕΣΗ!!! (Vigo, Ισπανία)


Οι πρώτοι αγώνες επιχειρηματολογίας έλαβαν χώρα από την 1 Φεβρουαρίου έως και την 5 Φεβρουαρίου 2016 στο Vigo της Ισπανίας, συγκεκριμένα στο σχολείο IES do Castro.

Έλαβαν μέρος οι ρητορικοί όμιλοι τεσσάρων χωρών, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ελλάδας.

Η Ελληνική ομάδα κέρδισε την πρώτη θέση, αφού νίκησε στον ημιτελικό την Ουγγαρία και στον τελικό την Ισπανία.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε δύο θέματα.

Το πρώτο αφορούσε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και το δεύτερο την αξία της χορτοφαγίας.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι ακόλουθοι μαθητές της Β? Λυκείου : Μιχάλης Αναστασόπουλος, Νίκος Κουφόπουλος, Γιώργος Κουταβάς, Γιάννης Μουράτης και Αλέξανδρος Μαρούλης.

Καλύτερος ομιλητής ανάμεσα στο σύνολο των συμμετεχόντων αναδείχθηκε ο Γιάννης Μουράτης, λαμβάνοντας επιπλέον διάκριση.

Την ομάδα προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί του 5ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Ανδρομάχη Πανταζή και Ευθαλία Δαλαμάγκα.

 

 

Απόσπασμα ραδιοφωνικής εκπομπής Αθήνα 9,84

 

dde

 

 

1

 

 

 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος