5° ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Eμμανουήλ Παππά 6 & Φιλελλήνων - Ν. Ιωνία/Τηλ:2102758767, 2102719438 Fax:2102758767

Στις 4 Απριλίου ο κύριος Κόνιαρης Μάριος μέλος Ε.ΔΙ.Π. της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συναντήθηκε με μαθητές της Β και Γ ταξης του σχολείου μας οι οποιοι ενδιαφέρονται για τις Πολυτεχνικές Σχολές και τις Σχολές θετικών Επιστημών.  Τους ενημέρωσε για τους τομείς και τα προγράμματα σπουδών των σχολών του Πολυτεχνείου και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τέλος, συζητησαν για τις επαγγελματικές προοπτικές των παραπάνω σχολων.

photo

 

Για άλλη μια χρονιά, στις 13 Μαρτίου,  υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά στο σχολείο αποφοίτους του Λυκείου μας. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με παλαιούς μας μαθητές, οι οποίοι αποφοίτησαν πριν κάποια χρόνια και ακολούθησαν ο καθένας έναν διαφορετικό δρόμο. Οι εμπειρίες τους από τις σπουδές και τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα είναι πολύ χρήσιμες και ενθαρρυντικές, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, λίγο πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, υποδεχτήκαμε τους:

Φρόσω Λιαποδημήτρη, απόφοιτος 2014 (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

-Θεόφιλος Φάκας, απόφοιτος 2015 ( Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

-Βίκυ Χριστοπούλου, απόφοιτος 2015 (Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Πατρών)

-Στέφανος Αλαφάκης, απόφοιτος 2016 (Τμήμα Μαθηματικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών /  Νομική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

-Κώστας Μπιρμπίλης, απόφοιτος 2017 (Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Από την μοναδική και πολύ συγκινητική αυτή συνάντηση κρατάμε κάτι, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είπαν και οι πέντε: «Δεν έχει σημασία αν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις ή όχι... Δεν έχει σημασία αν πετύχεις αυτό που θέλεις ή όχι … Αξιοποίησε τα μοναδικά σου χαρακτηριστικά, έχε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά σου, μην αφήνεις τον χρόνο σου άδειο…». Τους ευχαριστούμε.

 photo

Από τις 7/3/2024 έως τις 10/3/2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της  Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας στην Σκύρο.

Η ομάδα εκτός από την περιήγηση σε όλο το νησί, την φάρμα με τα τοπικά «σκυριανά άλογα», το μνημείο του Άγγλου ποιητή Rubert Brook, επισκέφθηκε τον χώρο ανακύκλωσης του νησιού και το εργαστήριο trash art του προγράμματος Skyros Project του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας του ΠΑΔΑ στο λιμάνι του νησιού Λιναριά, όπου ενημερώθηκε σχετικά από τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Παναγιώτου. Επίσης επισκέφθηκε το Κάστρο του νησιού, την Μονή του Αγ. Γεωργίου, το λαογραφικό μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, όπου και έγινε σχετική ξενάγηση και το εργαστήριο ξυλογλυπτικής. Τέλος, τα παιδιά επισκέφθηκαν την Χώρα με τα πόδια και παρακολούθησαν τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και της Σκυριανής Αποκριάς με τους «γέρους». 

Ευχαριστούμε πολύ την Υποδιευθύντρια του σχολείου μας κ. Μπαρμπούτη Παναγιώτα για την ξενάγηση στις ομορφιές του νησιού, καθώς επίσης τους συνοδούς καθηγητές κ. Ανδρινόπουλο Παναγιώτη, κ. Μπαμπάση Δημήτριο, αλλά και τα παιδιά της Περιβαλλοντικής Ομάδας για την άψογη συμπεριφορά τους.

Φαλταϊτς  Ανακύκλωση Εικόνες 1 Εικόνες 2

 

 

Την Τρίτη 5/3/2024 η γυναικεία ομάδα χειροσφαίρισης έδωσε αγώνα για την Β’ φάση του σχολικού πρωταθλήματος με το ΓΕ. Λ. Ζαφειρίου, όπου και ηττήθηκε με σκορ 16-25. Τα κορίτσια του σχολείου μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δεδομένης της απώλειας κάποιων εj’αυτών, επειδή έδιναν εξετάσεις για τις στρατιωτικές σχολές.

 

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!

PHOTO 1 PHOTO 2

 

Την Τετάρτη 21-2-24 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Β'Λυκείου στο Βιομηχανικό Φωταέριο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας Β΄Λυκείου. 

 

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων για τους Φιλολόγους, πραγματοποιήθηκε από την τ. Σύμβουλο κ. Βασιλική Δεμερτζή,μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα: η αξιοποίηση της τέχνης στη διδασκαλίατων φιλολογικών μαθημάτων. Την επιμόρφωση παρακολούθησαν 20 συνολικάφιλόλογοι και από σχολεία της ευρύτερης περιοχής πέραν του σχολείου μας.

   

Όπως κάθε χρόνο, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α’ Λυκείου επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ξεναγήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ενημερώθηκαν για τις συλλογές και τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και συζήτησαν για το ρόλο μιας Βιβλιοθήκης στις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση ζωγραφικής της Ηρώς Κανακάκη στον ίδιο χώρο.

  

  • Στα πλαίσια της Α' Φάσης των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων των Λυκείων το σχολείο μας έφερε τα εξής αποτελέσματα:

  • H ομάδα χειροσφαίρισης (handball) των κοριτσιών πέρασε στην επόμενη φάση των αγώνων (Β' φάση) άνευ αγώνων ως μοναδική συμμετοχή στην περιοχή της Β' Αθήνας.
  • Η ομάδα πετοσφαίρισης (Βόλεϊ) των κοριτσιών έχασε 2-0 σετ από το Ιδιωτικό ΓΕ.Λ. Μελισσίων "Ελληνική Παιδεία", με απουσία δύο άριστων παικτριών μας.
  • Η ομάδα ποδοσφαίρου των αγοριών μας πέρασε στην επόμενη φάση κερδίζοντας το 2ο ΕΠΑ. Λ. Χαλανδρίου με 6-0.
  • Η καλαθοσφαίριση (basketball) των αγοριών έχασε από το Πρότυπο ΓΕ. Λ. Αναβρύτων και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση.

Την Τετάρτη 14/2/2024 έχουμε το επόμενο αγώνα  ποδοσφαίρου των αγοριών με το ΓΕ. Λ. Φιλοθέης και την επόμενη μέρα παίζει η ομάδα ποδοσφαίρου των κοριτσιών με το Αμερικάνικο Κολέγιο. Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για την άψογη αθλητική συμπεριφορά τους και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στους επόμενους αγώνες.

photo1,photo2,photo3,photo4

 

Μια ομάδα 30 ατόμων της σχολικής μας κοινότητας (μαθητές της Γ΄τάξης, εκπαιδευτικοί και γονείς) παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο στο θέατρο Γκλόρια την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024. Μια ακόμη θεατρική εμπειρία!

 

Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε πολύ ιδιαίτερα για το Β2. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φιλοσοφίας οι μαθητές επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μυήθηκαν στον τρόπο προσέγγισής της σύγχρονης τέχνης και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους έργα που τράβηξαν την προσοχή τους από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου! Η πρόσληψη των έργων από τους μαθητές, η συζήτηση που ακολούθησε και το ενδιαφέρον τους  επιβεβαίωσαν πως τέτοια «μαθήματα» είναι ανεκτίμητα!

 

 

Την Παρασκευή, 19-1-2024, οι μαθητές της Α’ Λυκείου συμμετείχαν σε διαδραστική διάλεξη για την πρόληψη του καπνίσματος. Η παρέμβαση, διάρκειας δύο διδακτικών ωρών, υλοποιήθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (SmokeFreeGreece) και έδωσε στους μαθητές έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση για τα τοξικά συστατικά του καπνού, την εξάρτηση, τα διάφορα καπνικά προϊόντα, τις επιπτώσεις του καπνίσματος, το παθητικό κάπνισμα, τους τρόπους διακοπής του και τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς εξαρτήσεις. Η ανταπόκριση των μαθητών μας ήταν πολύ θετική.

 

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών με τη συνοδεία 3 καθηγητριών απόλαυσαν έναν Ιστορικό Περίπατο στην περιοχή της Πλάκας, όπου έγινε ξενάγηση σε σταθμούς αρχαιολογικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Ήταν κατά γενική ομολογία μια εμπειρία μοναδική!

 

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου ομάδα 9 εκπαιδευτικών του σχολείου μαςπαρακολούθησε, στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, βιωματικό σεμινάριομε θέμα: «η Διαχείριση της Τάξης». Το σεμινάριο υλοποιήθηκε από την ψυχολόγο κα. Ελένη Πλεξίδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

 

 

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου ομάδα μαθητών της Α΄Τάξης και εκαπιδευτικών του σχολείου μας, παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Στα όρια» του Κρίς Κούπερ από την Εφηβική Σκηνή Του Εθνικού Θεάτρου. Το έργο με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και την κοινή μοίρα των ανθρώπων απέναντι στα προβλήματα αυτά, μας προβλημάτισε και μας αφύπνισε! Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές του Α1 επισκέφτηκαν την Κυριακή, 10-12-2023, την Εθνική Πινακοθήκη. Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στον τρόπο που η ελληνική ζωγραφική του 19ου αιώνα αποτυπώνει τη γυναίκα και γενικότερα τα έμφυλα στερεότυπα. Βασικότερος σκοπός ήταν να βιώσουν οι μαθητές μας μία αισθητική εμπειρία, πρωτόγνωρη για τους περισσότερους, καθώς και να γνωρίσουν τον υπέροχο χώρο της Πινακοθήκης! Με χαρά διαπιστώσαμε ότι επετεύχθη…

 

photo

 

 

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Β3 της Β' Τάξης, με συνοδεία καθηγητών του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και έδωσαν το δικό τους μήνυμα μέσα από τη συνέντευξη της συμμαθήτριάς τους Παπαδοπούλου Δήμητρας.

Ευχαριστίες

photo1 , photo2

  

Στις 4-12-2023 το τμήμα Α1, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, υποδέχτηκε στην τάξη τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Λασκαράτο. Με αφορμή το βιβλίο του «Μουσεία Influencers», που εκδόθηκε πριν δύο μήνες, οι μαθητές μας συζήτησαν με τον συγγραφέα για τους τρόπους που τα μουσεία μπορούν συμβάλλουν στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής και ανεκτικής κοινωνίας. Συμφωνήσαμε πως τα μουσεία αλλάζουν και μπορούν να λειτουργήσουν ως influencers για έναν καλύτερο κόσμο! 

 

photo 1 photo 2

 

 

 

  

 

Τη Δευτέρα   20 Νοεμβρίου 2023, 30 φιλόλογοι από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής μας παρακολούθησαν στο σχολείο μας την παρουσίαση της κ. Αγάθης Γεωργιάδου με θέμα:" Η διδασκαλία του όλου λογοτεχνικού έργου σύμφωνα με τα νέα Προγράμματα Σπουδών", η οποία υπήρξε , κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά στοχευμένη και χρήσιμη στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Λογοτεχνίας

 

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 ομάδα 18 μαθητών της Γ τάξης με τη συνοδεία 7 καθηγητών παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση ' Μάρτυρας κατηγορίας" στο θέατρο Άνεσις.

 

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 οι φιλόλογοι του σχολείου παρακολούθησαν επιμορφωτική υποδειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄τάξης, από τον Σύμβουλο της ειδικότητας κ.Κωνσταντινίδη.

 

 

 

Η Δ/νση του σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν τη μαθήτρια Παρασκευή

 

Γιαννούλα της Β΄ τάξης για τη συμμετοχή της στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού

 

Διηγήματος και Ποίησης ‘’Γρηγόρης Πεντζίκης’’ και τη βράβευσή της με τον 1ο ειδικό

 

έπαινο στην Ποίηση.

 

15-5-2023

  

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 12-11-2021

 

Πρόσκληση

Ευχαριστίες

 

 AIMODOSIA3       AIMODOSIA4

 

 

 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 Πρόσκληση

 

CHAMOGELO2 CHAMOGELO3  CHAMOGELO4

 

 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας ένας επισκέπτης και κανένα μέλος